Nyebolszin Paulina

A Szülészáró Rituálé

A szülés záró rituáléról Oroszországban hallottam először. Azonnal megfogott. Éreztem, hogy mekkora segítség lett volna nekem egy ilyen rituálé a 3. (roham-) szülésem után. Ma már azt gondolom, mindenkinek szüksége van ilyen kényeztetésre, támaszra. Úgy  érzem, hogy nekünk, mai embereknek elképesztően hiányoznak az életünk különböző fordulóihoz kapcsolódó szertartások és ünnepek, amik átsegíthetnek minket az élet kihívásain.

A szülés is pont egy ilyen erős határátlépés, nagyon intenzív tapasztalás: anyává válva (még többedszerre is) a nő új státuszba kerül, új élet ciklusba lép, új életérzéssel és öntudattal, új célokkal és új feladatokkal. Vannak veszteségeink, fájdalmaink, de új lehetőségeket is kapunk, új tudást is szerzünk.

A szülészáró rituálé erről szól, miközben nagyon sokat foglalkozik a testtel is, ami nagyon nagy munkát visz véghez a várandósság, szülés és gyermekágy alatt, és nem utolsó sorban emlékszik mindenre, fájdalomra és örömre egyaránt.
Hálát és figyelmet érdemel.

Az érdekesség az, hogy ez nem csak a szülésre igaz, záró rituálét más eseményekhez köthetően is tarthatunk. Elképesztő támasz lehet még sok más élethelyzetben is. Ha kíváncsiak vagytok rá, tartsatok velem.

✳︎ ✳︎ ✳︎

Nyebolszin Paulina vagyok, szüléskísérő és gyermekágyas dúla, független szülésfelkészítő, önkéntes szoptatási segítő, 5 gyermek szerető és fáradt anyukája, boldog és néha kevésbé boldog feleség. Eredetileg bölcsészetet tanultam. Az irodalom, a művészetek és a néprajz szeretete most is része az életemnek és sokat segít és inspirál a hétköznapokban és a munkámban is. A szülés világa a gyermekeim születése után nyűgözött le. Így lettem dúla.