Rostás Eszter

Alternatíva a gyermeknevelésben és a közösségalkotásban: Tevékenység-alapú farmpedagógia kezdeményezés a pilisszentiváni Almáskertben

Előadásomban az Almáskerti tevékenység-alapú, farmpedagógiai kezdeményezés életútját szeretném bemutatni.
3 elszánt család és néhány, a Waldorf-pedagógia határait feszegető pedagógus találkozása gyümölcseként teremtődött meg 2015-ben egy óvodáskorú gyerekcsoport, az Almáskert, amely mára 4-10 éves korú gyermekeknek és családjaiknak vált választott nevelési terévé.

Az évek alatt sok pedagógiai, emberi, pénzügyi és társadalmi kihívás elé állított minket az élet: Milyenek és mire van szükségük a 21. században születő gyermekeknek? Hogyan segítsük őket a földre inkarnálódni, hogy képesek legyenek megoldani élet-feladataikat? Hogyan maradjunk Emberek a technológia egyre erőteljesebben formáló hatásai közepette? Hogyan tudnak felnőttek építően beszélgetni egymással és közös célokat kitűzni? Honnan van pénz és emberi erőforrás céljaink elérésére?

A mindennapok tevékenységeinek gyógyító ritmusa és a világhelyzet hektikus lüktetésének harmonizálására tett kísérlet története ez.

✳︎ ✳︎ ✳︎

Rostás Eszter, 48 éves, 4 gyermekes Waldorf anyuka és pedagógus vagyok, aki még nem adta fel.
Szerencsésnek tartom magam, mert sok jó társra találtam már Szülői és Tanári életemben egyaránt: itthon és külföldön is alakított engem a sors. Gyerekek, születések, szerelmek, színjátszás, és újrakezdések után még rengeteg kérdésem van a világgal kapcsolatban, és még mindig szívesen állok az Emberi Találkozások elébe, ahol tapasztalatokat és élményeket oszthatunk meg egymással és felismerhetjük egymást a világ rendjében.